Több mint 25 éve a szakmában!
Gumiabroncs-, felni szervíz és kereskedelem!
+36 22 593 030
+36 20 946 8716
H-P 8:00-17:00
Sz: 8:00-12:00

Hasznos információk

Pár dolog , amit érdemes tudni!

Kerülje a sérülést
Az abroncsok nagyon gyakran a vezető tudta nélkül sérülnek meg. Ha felfedezi, vagy akár csak feltételezi a sérülés tényét, haladéktalanul vizsgáltassa meg egy szakszervizzel. Az akadályokon lassan és lehetőség szerint merőleges irányban hajtson keresztül. Az abroncsokat ellenőrizze rendszeresen, hogy nem szenvedtek-e külső sérülést, mint például vágás, hasadás vagy kidudorodás.
 
 
Ne terhelje túl az abroncsokat
Mindenképpen kerülje az abroncsok túlterhelését (túlzott sebesség vagy tömeg). Ez ugyanolyan helyrehozhatatlan károsodás kialakulásához vezethet, mint az előírtnál alacsonyabb abroncsnyomás. Kerülje a gépjármű túlterhelését. Ha mégis teljes terhelés mellett és/vagy nagy sebességgel kíván közlekedni, állítsa az abroncsok nyomását a gépjárműgyártó által javasolt értékre.
 
Rendszeresen ellenőrizze az abroncsok nyomását
A levegőnyomás jelentős szerepet játszik az abroncsok élettartama és biztonsági teljesítménye szempontjából. A gépjármű- és abroncsgyártók minden autótípusra külön-külön határozzák meg a kívánatos abroncsnyomás értékét. A helyes értékeket megtalálja a gépjármű kezelési útmutatójában, de többnyire feltüntetik azokat a tanksapkát fedő panel belső oldalán, vagy az autó ajtaján/ajtóoszlopán, vagy a kesztyűtartóban. Az előírtnál alacsonyabb vagy magasabb nyomás csökkenti az abroncs tapadó és kapaszkodó képességét. Ez nem csak a mintázat túlzott mértékű vagy egyenetlen kopását eredményezi, hanem jelentős mértékben rontja az irányíthatóságot az egyenes vonalú haladáskor és a nagy sebességgel történő kanyarvétel esetén is.
 
Ha az abroncsok nyomását nem igazítjuk a terhelés mértékéhez, az abroncs működési hőmérséklete a terhelés függvényében arányosan megnő. A túlságosan magas hőmérséklet az abroncs szerkezeti károsodásához vezethet. Ellenőrizze az abroncsok nyomását 14 naponként, és ha szükséges, állítsa be ismét a megfelelő légnyomást. Rendkívül fontos, hogy az abroncsokat ne a közlekedés következtében már felmelegedett, hanem a használat előtti hideg állapotban ellenőrizze. Szintén fontos, hogy a pótkereket vagy mankókereket is rendszeresen ellenőrizze, ugyanis sose tudhatja, mikor lesz rá szükség. A pótkerékre vagy mankókerékre vonatkozóan további információt a gépjármű kezelési útmutatójában talál.
 
 
Mindig ügyeljen a mintázat mélységére
A gumiabroncs profilmélységére különösen nagy figyelmet kell szentelni, ugyanis számtalan fontos tulajdonságot befolyásol. Éppen ezért ezt a tényezőt a KRESZ is úgy szabályozza, hogy a minimális mintázati mélységnek el kell érnie az 1.6 mm-t. Ha ennél kisebb a futófelület mintázati mélysége, akkor jelentős bírságot kockáztat. A Mintázati Kopásjelzők (Tread Wear Indicators – TWI) nagyon fontos eszközök az abroncsok elhasználódásának megítélésére. Ezek a kopásjelzők a gumiabroncs futófelületén körbefutó mintázati árkokba kerültek elhelyezésre, bizonyos távolságokra egymástól. Ha a futófelület mintázata a kopásjelzők szintjére csökken, akkor az abroncs elérte a törvényileg előírt 1.6 mm-es1 minimális mintázati mélységet. A Continental téli abroncsain használ egy másik típusú kopásjelzőt is, amely a 4 mm-t jelöli, ugyanis ennél a mintázati mélységnél már jelentősen csökken az abroncs téli utakon nyújtott teljesítménye.
 
Mivel a kopott abroncsok jelentős mértékben rontják a vizes útfelületen nyújtott teljesítményt – ezáltal növelik az “aquaplaning” kialakulásának kockázatát -, így a gumiabroncsok azonnali cseréjére van szükség, ha a kopás mértéke már megközelíti a törvényileg előírt szintet. Egy biztonsági tanács: saját és mások biztonsága érdekében a Continental azt javasolja, hogy nyári gumiabroncsát 3 mm, téli gumiabroncsát pedig 4 mm maradék profilmélységnél cserélje le (Ausztriában csak akkor vághatunk neki a télnek, ha a gépjárműre felszerelt téli gumiabroncs mintázati mélysége több mint 4 mm). ¹ Egyes országok szabályozásai eltérhetnek egymástól.
facebook06 22 593 030 / 06 20 946 8716
facebook8127 Aba Fehérvári út 88.